T.C. Mİllî Eğİtİm BakanlIğI
ANKARA / YENİMAHALLE - Dr.Ümit Yaşar Akyol Ortaokulu

Kompost çalışması yaptık.

Kompost, hayvansal ve bitkisel atıkların çürütülmesi ya da öğütülmesi sonucunda elde ediliyor. 

Kompost, doğrudan gübre yerine geçmiyor. Ancak kompostun içeriğinde toprağa verim kazandıran besin maddeleri bulunduğu için toprağın yapısal düzenini ve pH dengesini korumaya katkısı çok büyük.

 

Kompost gübre, doğal atıkların geri dönüştürülebilmesi ve toprağın yeniden zenginleştirilebilmesi açısından oldukça etkili bir araç. Çünkü kompostlama sayesinde normal şartlarda çöpe giden atıklar, toprağın nemli ve oksijenli ortamı içinde çözünerek organik gübre formunu kazanıyor. Böylece en verimsiz topraklar bile nefes alıp canlanabiliyor.


Kompost yaparken temelde yeşil ve kahverengi renkte olmak üzere iki tür malzeme kullanılıyor. Yeşil yapraklı sebzeler, otlar, meyveler, çay posaları, yumurta kabukları ve kahve telveleri gibi taze ve ıslak atıklar, yeşil malzemeler grubunda değerlendiriliyor. Ağaç ve dal parçaları, kurumuş yapraklar ve otlar, kağıt parçaları ve kuruyemiş kabukları gibi kuru atıklar ise kahverengi malzemeler kategorisinde yer alıyor.


Kompost yaparken kullanılmaması gereken malzemeler: Narenciye grubundaki meyveler fazla asidik bir ortam oluşturacağı için tercih edilmemeli. Fazla yağlı atıklar ve toprakta kolayca çözünemeyecek ölçüde büyük malzemeler de kompost yapımında kullanılmıyor. Et ve süt ürünleri ise soğuk kompost yöntemi için uygun değil. Çünkü bu yöntem, et ve süt ürünlerinin toprakta çözünmesi sırasında oluşabilecek ve insan sağlığını riske atan patojenleri tamamen yok edemiyor.


Biz bu çalışmada 7/B sınıfı öğrencileri ile kompost çalışmaları yaptık.


02-04-202402-04-202402-04-202402-04-202402-04-202402-04-2024

Paylaş Facebook  Paylaş twitter  Paylaş google  Paylaş linkedin
Yayın: 02.04.2024 - Güncelleme: 02.04.2024 23:49 - Görüntülenme: 185
  Beğen | 0  kişi beğendi